patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Νίκος Σολάρης :Η μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου σε ένα βιβλίο.

 NIKOS SOLARHS 2

 

της Σμαράγδας Μουλιάτη

 

Το 2022 ο αγαπητός φίλος και δάσκαλος χορού κ. Νίκος Σολάρης γέννημα θρέμμα Συριανός όπως με υπερηφάνια αναφέρει, έγραψε και εξέδωσε το βιβλίο Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Ο Νίκος Σολάρης υπήρξε για 43 ολόκληρα χρόνια χοροδιδάσκαλος του Λυκείου  Ελληνίδων Σύρου. Μετά την αποχώρηση του από το Λύκειο Ελληνίδων, ίδρυσε τον σύλλογο Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου "ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" στο οποίο είναι πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος.

 

Δημιούργησε επίσης το δικό του μίνι Λαογραφικό μουσείο στην Σύρο με αποκλειστικά Συριανά εκθέματα και τις περίφημες γυναικείες και ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές της Σύρου,  την κατασκευή των οποίων χρηματοδότησε  ο ίδιος  έχει μια μοναδική συλλογή από 70 παραδοσιακά παιγνίδια

 

Ο Νίκος Σολάρης έχει κάνει πολλές εκθέσεις με παραδοσιακά παιγνίδια στη Σύρο αλλα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα πολιτιστικά από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, τους Δήμους Ερμούπολης και Άνω Σύρου και από  πολιτιστικούς συλλόγους. NIKOS SOLARHS

 

Το βιβλίο του "Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ"  είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει,  χωρίς να είναι λαογράφος όπως αναφέρει, τον πολιτισμό και την παράδοση της Σύρου, "και όσα οι πρόγονοι μας μας παρέδωσαν με σεβασμό σε όλα εκείνα που μπορούν να δώσουν στη ζωή μας χαρά και χρώμα, κίνηση αγάπη".

 

Στην ύλη του περιλαμβάνονται με κείμενα και φωτογραφικό υλικό: 

 

Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτε .

Μουσικά όργανα που έχουν κατασκευαστεί στη Σύρο. 

Παραδοσιακά τραγούδια που χορεύονται και τραγουδιούνται στη Σύρο.

Παραδοσιακοί χοροί της Σύρου.

Διασκέδαση και πολιτισμός στη Σύρο. 

 

Ο κ. Νίκος Σολάρης εκτός από το χορό ασχολήθηκε με το θέατρο. Με ενέργειες του και άλλων,  κατάφεραν να επισημοποίησαν στη Σύρο το πρωτάθλημα βόλευ, το οποίο άθλημα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού κέντρου ΟΤΕ Κυκλάδων.

 

Είναι μέλος της UNESCO, μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης χορού CID (Ιnternational Dance Counsil) και  μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασκάλων Παραδοσιακών χορών. 

O Νίκος Σολάρης δηλώνει ευτυχής γιατί και τα δύο παιδιά του ακολούθησαν τα χορευτικά τυο βήματα.

NIKOS SOLARHS 4

                                             Ο Νίκος Σολάρης στη μέση με τα δύο παιδιά του.

 

Ο αγαπητός φίλος κ. Νίκος Σολάρης, δύο φορές τίμησε τη διοργάνωση μας Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Πάτμου συμμετέχοντας με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Περιμένει πάντα μια νέα πρόσκληση γιατί αγαπά πολύ το νησί μας και δεν χάνει την ευκαιρία να το επισκέπτεται.